Нашият отбор TUS Team е представителят на Технически Университет – София в международното състезание за енергийна ефективност Shell Eco-marathon. Отборът е съставен от студенти на университета, които сами проектират, произвеждат, тестват и пилотират състезателния автомобил Phoenix. Нашият автомобил изменя през годините своя дизайн, конструкция и задвижване, за да постигне по-високи резултати и за да демонстрира успешно най-новите технологии в автомобилното проектиране. Автомобилът се задвижва от електродвигатели, захранвани от горивна клетка с протонообменна мембрана (PEM), работеща с газообразен водород с чистота поне пет деветки (99.999% чист водород без примеси). Купето ни е направено изцяло от композитен материал – пластмаса, армирана с въглеродни нишки (т.нар. карбон), а свалянето на данни от автомобила в реално време за корекция на стратегията на управление при състезанието се извършва посредством телеметрична система. Ръководител на проекта за състезателния автомобил Phoenix и на нашия отбор е доц. д-р инж. Пламен Пунов от катедра “Двигатели, автомобилна техника и транспорт” на Факултет по транспорта.

Някои от основните показатели на нашия автомобил са:

Едноместен градски тип автомобил с четири колела;

Максимална скорост: 50 km/h;

Собствено тегло: 90 kg;

Коефициент на въздушно съпротивление Cx=0.16.

Купето е направено изцяло от композитен материал – карбон.

Максимален пробег при средна скорост от 25 km/h: 215 km за 1 Nm3 (газообразен водород при стандартни условия). При стандартни условия 1 m3 газообразен водород тежи ≈ 90 g. Следователно, имайки предвид долната топлина на изгаряне на горивото, разходът на водород е еквивалентен на ≈ 0.25 g ≈ 0.34 l бензиново гориво.

Повече за нашата история, за състезанието, използваните технологии и как да станеш част от отбора ни, можеш да научиш чрез менюто вляво.

 

Автомобила на TUS Team през 2023 г. на състезателната писта в Nogaro, Франция (снимка – Jiri Buller)

Специален клип на Bri4ka.com за състезанието и нашия отбор (гледай ни от 33:36 до края)

TUS Team в Nogaro, 2023 год.

TUS Team в London, 2019 год.