30 000 лв. награда за предприемачи в науката

Програмата Предприемачи в науката е създадена за докторанти и млади учени, които се стремят към реализация на научните си разработки. През последните години тематичната насоченост е impact investing и за участие са поканени и студенти, които работят по проекти с позитивно въздействие върху околната среда или обществото.

Обучителната част е насочена към изграждане на предприемаческо мислене и умения, които позволяват на студентите, докторантите и младите учени да развият идеите си като бизнес концепция, да изберат бизнес модел, да направят бизнес план, да се научат да презентират пред инвеститори, да създават успешни партньорства, да регистрират патент или собствена компания.

Провежда се обикновено от втората половина на септември, до средата на декември, присъствено, всяка сряда от 10 до 12 часа в сградата на финансова група Карол.

Лекторите на формата са лидери в различни области, учени-предприемачи, предприемачи, стартъп консултанти, мениджъри и експерти, които подкрепят развитието на стартъп екосистемата в България. В конкурса на финала на програмата те са журито, което решава кой проект да получи финансова подкрепа.

Конкурсът “Предприемачи в науката” се провежда през декември, след обучителната програма. Лекторите и менторите са журито, пред което в рамките на 3-4 минути презентират бизнес идеите си участниците. Наградата Предприемач в науката е 30 000 лв.

През 2023 г. освен пред журито, участниците ще представят проектите си пред бизнес ангели и представители на VC фондове.

Досега в 5 конкурса са връчени 7 награди, като два пъти отличието е било поделяно между два проекта. С подкрепата на обучението, менторството и общо 150 000 лв., до момента са регистрирани 6 стартъпа.

До момента лауреати на програмата “Предприемач в науката” са основно инженери и лекари. Настоящият носител на наградата, който разработва медицински екзоскелет е завършил „Инженерен дизайн” в Машиностроителен факултет на Технически университет – София.

Следете сроковете и условията за кандидатстване за следващото издание на Предприемачи в науката през 2024 на сайта на фондация Карол Знание.