Елена Попова, студент 3-ти курс в спец. “Авиационна техника и технологии”

University of Žilina, Žilina, Slovakia, мобилност с цел обучение

“За програмата по Еразъм в Жилина в Словакия, на която бях през летния семестър на 2023, бих казала че беше от най-добрите ми решения. За един семестър имах възможността да опозная друга държава и хората там, да направя приятелства от други националности и да пътувам.

Преди заминаването трябваше да попълня някои документи и да направя тест по английски. Най-важното беше да се намерят предмети в другия университет, които да отговарят на тези които се изучават същия семестър в София. След това се прави споразумение между университетите (learning agreement), в което се записва информация за програмата включително и предметите в университетите.

Условията бяха много добри, имахме всички права на студентите там. Студентският стол и общежитието, бяха хубави и не беше скъпо. Имахме безплатни билети за влак в Словакия и безплатни колела в града (колелата са финансирани от Kia, това е само в Жилина). Можеше да използваме и спортната база на университета. Обучението там беше различно в зависимост от преподавателя. По повечето предмети преподавателите ни дадоха задание и в края на семестъра трябваше да представим направеното, по някои предмети имахме лекции и накрая изпит. Това беше така, защото бяхме малка група. С всички преподаватели са разбирахме и не сме имали проблем накрая. Финансирането беше добро, покри много от разходите. 

Затрудненията които имах бяха свързани с предметите и в двата университета. Не с всички преподаватели в Словакия успяхме да се свържем в началото и това ни намали семестъра. Друг проблем беше, че не на всеки предмет от програмата в София имаше съвместим предмет в Словакия.

Предимствата от програмата според мен са много. Запознах се с интересни хора от различни държави. Имаше група студенти, които организираха различни събития за студенти по Еразъм всяка седмица. Примери за това са събирания в кафенета, барове и ресторанти, посещение на галерия, обсерватория, завод за автомобили, пътувания до Будапеща, Прага и др. Имах късмета да съм със съквартирантка, с която се разбирахме добре и правехме много неща заедно. Подобрих нивото си на английски. Посетих забележителности и градове от различни части на Словакия както и други държави.

Предимствата определено са повече от недостатъците. Мисля че програмата е много разнообразна и би се отразила добре на всеки, който иска да пътува.”

 

Стефан Кръстев, редовен докторант към кат. “Железопътна техника University of Applied Science, Merseburg, Германия, мобилност с цел практика

“Като докторант във Факултет по транспорта имах възможността да участвам в програмата Еразъм + за краткосрочна мобилност в чуждестранен университет. Университетът, който посетих, беше University of Applied Science, намиращ се в град Мерзебург (Германия) за периода от 23.05.2023г. до 07.06.2023 г. Основната идея на моето посещение в този университет беше да развия съществена част от моята докторска дисертация, а именно да се разработят симулационни модели за поведението на влаков състав в режим спиране. Самият университет разполага със солидна база за извършването на тази дейност. Моите очаквания бяха, че ще използваме един софтуер за извършването на зададената задача, като те бяха надминати, поради факта, че използвахме три софтуера и по този начин имахме възможността да направим верификация на модела.

Относно университета бих казал, че е едно доста приветливо място. По време на престоя ми бях прикрепен към един преподавател, с който работихме заедно по зададените задачи, но получих и важни напътствия и от други преподаватели и студентите от университета, които се оказаха доста отворени към предаването и научаването на нови познания, особено в областта на железопътния транспорт, защото този университет не е специализиран в тази област. В тази връзка бях помолен да изготвя презентация относно моята работа по дисертационния труд, която бе представена на една група от студенти.

Още първия ден на пристигането ми се запознах с изключително много хора (студенти и преподаватели), с които поддържаме все още контакти. Също така е доста често срещана практика в този университет да се организират екскурзии за всички чуждестранни студенти до различни градове от Германия с цел по лесното им интегриране в студентската общност. Въпреки, че бях само за две седмици, успях да участвам в такава тридневна екскурзия до Хамбург. Там бяхме една група от двадесет студенти от различни държави по света. Запознанството с тях ми даде допълнителни познания относно техните култура, начин на живот и мислене. Също така през почивните дни имах възможността да пътувам допълнително из други градове из страната. Успях да посетя Берлин, Хале, Лайпциг и както вече споменах по-горе – Хамбург. Като транспорт за пътешествията ми използвах железопътния такъв, което ми даде един допълнителен поглед върху начина на работа на този вид транспорт в Германия и съответно можех да почерпя допълнителен опит.

В обобщение може да се каже, че участието ми в програмата Еразъм+, въпреки краткия ми престой в страната, беше доста ползотворно както от гледна точка на свършената работа и заформянето на много професионални контакти, така и на възможността за посещение и пътуване из една много интересна държава. Не знам доколко опитът ми с програма може да бъде полезен за студентите, които желаят да участват в нея, поради факта, че тяхната мобилност е дългосрочна и доста се различава от тази на докторантите, но със сигурност, ако някой реши да отиде в University of Applied Science в Мерзебург, ще остане много доволен.”

 

Цветомир Гечев, редовен докторант към кат. “Двигатели, автомобилна техника и транспорт”

University of Žilina, Žilina, Slovakia, мобилност с цел практика – 4 пъти

AUFEER Design, Mlada Boleslav, Czech Republic, мобилност с цел практика

“Програмата “Еразъм +” е невероятно изживяване. Тя дава възможност на студентите на Технически Университет – София да живеят за определен период от време в европейска държава, различна от България, където да се сблъскат с различни култура, език, нрави и хора. Освен това програмата е много полезна за изграждане на допълнителни знания, които подсилват CV-то на всеки участник и го правят по-конкурентоспособен в бъдещия му професионален път, а също така разширяват кръгозора му и му помагат по-лесно да работи в международна среда.

Като студент в бакалавърската специалност “Транспорта техника и технологии” посетих 2 пъти за по 5 месеца университета в гр. Жилина, Словакия. Върнах се отново там като магистър за 3 месеца и като докторант само за 1 седмица. Жилина е красив град в северозападната част на Словакия, сгушен между планини, винаги зелен и приветлив. Университетът притежава модерно оборудване за образователна и научна дейност, както и удобен и функционален кампус за студентите с няколко стола за хранене, фитнес, отворено и затворено игрище и др. За общо 13 месеца практика в направлението “Автомобилна техника” успях да науча много нови неща – работих с различни софтуерни инструменти, правих изпитвания на ДВГ и автомобили, посетих музеи, цехове и заводи, посветени на автомобилите (KIA motors в Жилина, BMW в Динголфинг, Германия, IVECO във Високе Мито, Чехия и много други). Работих и по първите си научни публикации и научни проекти под ръководството на преподавател от университета. Освен това създадох много приятелства и контакти, които поддържам и до днес. Докато бях на “Еразъм +” в Словакия успях да обиколя почти цялата държава и също така пътувах до Полша, Чехия, Унгария, Германия и Австрия.

Другото място, където отидох на практика по “Еразъм +” бе фирмата AUFEER Design в гр. Млада Болеслав, Чехия. Млада Болеслав е “меката” на автомобилстроенето в Чехия и там е базирана централа на Škoda Auto. Фирмата, в която работих, е подизпълнител на големите фирми за проектиране и конструиране на автомобили, а аз бях част от отдела по проектиране на каросерии. За 5 месеца направих два проекта – проект за конструиране на заден капак на комби автомобил и проект за конструиране на таван, C и D колони на комби автомобил. Проектите бяха основани върху данните на вече създадени автомобили и целта при тях беше да разбера последователността и методите за проектиране и производство на детайлите от каросерията. Работих със софтуерния инструмент CATIA, с който имах известен опит преди да отида на стажа, но все пак от фирмата ме дообучиха в рамките на 2 седмици. И за двата проекта имах ментор. Останах много доволен от стажа и научих неща, които не бях чувал и срещал в университета, а съм и сигурен, че по такива проекти (за проектиране на автомобилна каросерия) изобщо не се работи в България.

По отношение на оформянето на документите – първо избирате университет, тип на мобилността и период. Аз избрах мобилност с цел практика, за да нямам изпити в чужбина и за да може по-голямата част от престоя ми да е през лятото. След като кандидатствалия студент е избран от Факултет по транспорта, той трябва да подготви договор за мобилност, в който се описват всичките дейности или предмети, както и още няколко документа. Участието в програмата е осигурено със стипендия за студента.

Препоръчвам на всеки студент на Факултет по транспорта да отиде на “Еразъм +” мобилност. Програмата е възможност да се натрупа житейски опит и да се види един различен свят.