НИКИ Ротор Авиейшън е семейна компания, оглавявана от г-н Николай Николов и неговата дъщеря г-жа Миглена Копчева, която е базирана в красивото българско градче Правец, на около 60 километра от столицата София.

Компанията е първият и единствен български производител на автожири, като към днешна дата предлага на пазара 3 модела с имената Lightning, Kallithea и най-новия прототип Cruiserпредставен за пръв път пред авиационната общност на мащабното събитие AERO Friedrichshafen през месец април в Германия.

Автожирът е свърхлек летателен апарат, комбиниращ в себе си полетните характеристики на самолет и хеликоптер. Излита и каца на писта, като притежава изключителна динамичност поради своето ниско тегло, висока здравина и надеждност, поради своята карбонова конструкция. В международните авиационни среди е приет за един от най-безопасните летателни апарати, тъй като принципът му на работа позволява реакция дори в аварийни ситуации.

Поради своите полетни и технически характеристики, автожирите намират приложение в редица сфери, както военни и охранителни като участие в спасителни и издирвателни операции, въздушна охрана и контролна дейност на граници, ранно засичане на пожари, така и цивилни като агрикултурата, туристически полети и други.

Екипът на компанията е съставен изцяло от българи, специализирани в различни направления като авиационни инженери, експерти в обработката на карбон, работата с авионика, навигации, двигатели и редица други.

Моделът Lightning

НИКИ Ротор Авиейшън и Факултет по транспорта на ТУ-София си сътрудничат активно в сферата на авиацията, производствените технологии с композитни материали и проектирането на детайли. Също така ежегодно се извършват студентски посещения на цеха на НИКИ Ротор Авиейшън и се организират стажове, за да се запознаят студентите по-добре с практическа част от авиационното инженерство. Компанията е и един от спонсорите на студентския отбор TUS Team, участващ в състезанието Shell Eco-marathon, като подпомага отбора финансово, а също и с know-how.

Моделът Kallithea

През лятото на 2023 г. трима студенти на Факултет по транспорта взеха участие в стажа на НИКИ Ротор Авиейшън. Студентите имаха възможността не само да се запознаят с процесите в компанията, но и да произведат умален макет на най-популярния модел на компанията – Kallithea. 

ГАЛЕРИЯ